Nieuws 21.12.2018

Woningverkoop stijgt en dus gaan ook de prijzen de hoogte in.

De gemiddelde prijs van een woning in ons land bedraagt 257.452 euro. Dat betekent een stijging met 6% in een jaar tijd. De prijs gaat de hoogte in omdat er meer beweging is op de immobiliënmarkt. In het derde trimester van dit jaar waren er 5,4% meer transacties dan in de dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de notarissen.

Normaal zijn juli en augustus kalme maanden in de vastgoedsector en is er pas een heropleving in september. Nu lag de activiteit in die warme zomermaanden 9% hoger dan vorig jaar in dezelfde vakantieperiode vorig jaar. Wat zijn de redenen voor die oververhitting?

Kiezen voor zekerheid

Een voor de hand liggende reden leek de wijziging van de registratierechten in Vlaanderen te zijn. Nogal wat kandidaat kopers zouden de aanschaf van een nieuwe woning of appartement uitgesteld hebben tot de aanpassing van de wetgeving rond het zogeheten klein en groot beschrijf van toepassing werd. Maar de stijging van het aantal transacties is net in Wallonië het grootst. Daar valt een toename met ruim 10% te noteren tegenover vorig jaar.

"Een eerste eenvoudige reden is de toename van het aantal actieven in ons land", zegt Bart Van Opstal van de notarisfederatie. "Hoe meer mensen werken, hoe meer kopers er zijn. Een job is immers nog altijd de beste garantie op voldoende inkomen om een woning te kopen en een lening af te sluiten."

Vraag en aanbod

Op dit moment kost een woning in Vlaanderen 27 000 euro meer dan 5 jaar geleden, een stijging is dat met zowat 12%. In Wallonië betaal je 19 000 euro meer dan in 2013, in Brussel zelfs 35 000 euro, maar daar liggen de woningprijzen dan ook hoger dan in de rest van het land.

De aankoopprijs van een appartement in ons land stijgt voor het eerst tot net boven 220 000 euro. Toch is de prijsstijging van appartementen tegenover vorig jaar kleiner dan die van woningen. "Die prijzen zijn veel stabieler. Er worden nu veel meer appartementen bijgebouwd, dan huizen en dat houdt de prijzen onder controle", zegt Bart Van Opstal. "Van een vastgoed bubbel is er echter nog helemaal geen sprake. De stijging blijft immers beperkt.

Bron: Notarisbarometer

Wil je hier meer over weten?

Neem dan contact met ons op.
We helpen je graag verder.

info@bastjon.be
+32(0)56 22 27 33 Contacteer ons