Het nieuwe EPC - een korte samenvatting
Sinds 1 januari 2019 ziet het EPC (Energieprestatiecertificaat) er anders uit dan vroeger. De EPC-informatieplicht blijft wel behouden maar nu heeft men in de publiciteit de keuze om ofwel het nieuwe EPC-label (A+ tot F) ofwel het EPC-kengetal te vermelden.
Het label
Eerst en vooral zijn er een aantal inhoudelijke aanpassingen aangebracht aan de structuur van het EPC. Waar men vroeger enkel de energiescore (het EPC-kengetal, uitgedrukt in kWh/m²) had, wordt er nu ook een label toegekend, gaande van A+ (dit zijn woningen die meer energie produceren dan verbruiken) tot F (zeer energieverslindende woningen). Het doel van dit label is om de energetische prestaties van het pand op een meer overzichtelijke manier voor te stellen zodat het zowel voor verkoper/verhuurder als voor koper/huurder gemakkelijker wordt om hier een beeld van te krijgen.
De indeling in iets bredere categorieën gaat er tevens voor zorgen dat men makkelijker panden kan gaan vergelijken.
Als we een vergelijking maken tussen appartementen en woningen zien we dat appartementen beter scoren op vlak van energiezuinigheid. Dit komt omdat meergezinswoningen meer ingekapseld zitten en daardoor minder warmteverliesoppervlaktes hebben.
Opvallend ook is dat zowel bij woningen als appartementen geen A+ labels behaald worden, behalve in een aantal uitzonderlijke, statische niet relevante gevallen.
Doelstellingen 2050
In het nieuwe EPC is het ook nieuw dat de resultaten van het pand vergeleken worden met de doelstelling die de Vlaamse regering heeft vooropgesteld tegen 2050. Dit houdt in dat tegen 2050 de Vlaamse woningen gemiddeld een kengetal van 100kWh/m² zouden moeten halen. Nu beantwoorden dus slechts 5% van de appartementen en 2% van de woningen daaraan.
Aanbevelingen
Vanaf het begin werden er altijd aanbevelingen weergegeven wat men kan doen om uw pand energiezuiniger te maken. Deze aanbevelingen werden automatisch gegenereerd vanuit een databank. Hierbij spreken we van standaardaanbevelingen.
In het nieuwe EPC zullen de aanbevelingen veel nauwer aansluiten op de specifieke situatie van het pand. Tevens staan deze op een veel prominentere plaats zodanig dat deze meer gelezen zullen worden.
Wat ook nieuw is, is dat bij de diverse voorgesteld werken, die in een soort van prioriteitslijstje staan, telkens een indicatie wordt gegeven van de impact op het kengetal. Zo kan iedereen op het EPC terugvinden hoe sterk een aanbevolen werk de energieprestatie zou verbeteren.
Bron: CIBWEB