Nieuws 26.02.2019

Asbestcertificaat woningen

Vlaams minister voor Natuur, Klimaat, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel kondigt aan dat het asbestcertificaat binnenkort verplicht wordt bij de verkoop van een woning die voor 2001 gebouwd is.

De Vlaamse regering heeft aan OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) de opdracht gegeven om de nodige maatregelen uit te werken om de hoeveelheid asbest in kaart te brengen en af te bouwen. Als Vlaanderen niets doet, zal het nog tot 2070 duren vooraleer asbest uit onze huizen en gebouwen verdwenen is. 

Onderdelen waar niet-hecht gebonden asbest in zit, zijn het gevaarlijkst. Maar ook de materialen waar gebonden asbest in zit zoals dakbekleding, golfplaten of bloembakken zijn niet zonder risico. Ook deze producten zijn aan het verweren waardoor het risico bestaat dat de gevaarlijke asbestvezels vrijkomen. 

De noodzaak om Vlaanderen versneld asbest-vrij te maken is dus groot. OVAM maakt daarom werk van een actief afbouwbeleid. De bedoeling is dat Vlaanderen tegen 2040 volledig asbest-vrij is. Asbestinventaris


Voor bedrijven is het al lang verplicht om in het bezit te zijn van een actuele asbestinventaris. Maar binnenkort zal dit ook doorgetrokken worden voor privé-woningen. 

Wie na de zomer (2019) een woning wil verkopen, zal verplicht een asbestinventaris moeten laten opmaken voor de verkoop van elk huis dat vóór 2001 is gebouwd. Deze asbestinventaris zit mee in het pakket van het Vlaamse woningattest; de woningpas; een digitaal paspoort van een woning dat je toegang geeft tot nuttige informatie over de woning en waarin je ook zelf eigen informatie kan toevoegen (bv. facturen van investeringen, plannen, onderhoudsattesten …). Alle belangrijke gegevens, documenten en attesten zullen dan op één plaats te vinden zijn.  

Wil je hier meer over weten?

Neem dan contact met ons op.
We helpen je graag verder.

info@bastjon.be
+32(0)56 22 27 33 Contacteer ons